Област Хасково

Уважаеми дами и господа,

Официалната интернет страница на Областна администрация Хасково е мястото, където ще  намерите всички документи, свързани с работата на държавната администрация. На този сайт аз и моят екип ще продължим да публикуваме всичко важно, което Вие искате да знаете за нашата работа, за нашите задължения и отговорности.

Вярвам, че работа на Областна администрация Хасково трябва да продължи да бъде прозрачна, така както беше и при предишния ми мандат. Продължавам да работя все така упорито за развитието на региона, за реализацията на нови икономически и социални проекти, за гарантиране на стабилността и сигурността на гражданите, за популяризирането на нашата област и налагането й като естествен регионален лидер в Южен централен район.

Добре дошли на официалната страница на Областна администрация Хасково!

 

Станислав Дечев

Областен управител на област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе сред стотиците миряни, посрещнали чудодейната икона „Света Богородица – Златна ябълка” в хасковския храм „Свети Архангел Михаил”.

Вторник, 14 Август 2018 09:30

Светинята бе донесена в града ни от Знеполския митрополит Арсений. Иконата е от 17 век и се пази като ценност в асеновградския храм "Успение Богородично". За нейната чудотворна сила свидетелстват стотици християнски семейства, които след докосването си до "Света Богородица - Златна ябълка" са се сдобили с рожба.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: В област Хасково няма делене на кметовете, средства получават всички, които имат качествени проекти и добри идеи.

Петък, 10 Август 2018 11:49

„Ремонтите на стадион „Хеброс“ и на читалище „Дружба“ безспорно са едни от най-значимите проекти в област Хасково. Затова се радвам, че успяхме да убедим министрите и Правителството да подпомогнат финансово тези проекти“, това каза днес областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и кметът на Харманли Мария Киркова дадоха съвместна пресконференция, на която представиха в детайли проектите за ремонт на стадион „Хеброс“ и на читалище „Дружба“. За да се случат тези проекти Правителството отпусна на община Харманли над 5 милиона лева. Освен това Кабинетът Борисов 3 одобри общо за област Хасково 9 665 000 лева. Тези средства са за 8 от 11-те общини и насочени към приоритетни за тях обекти. Най-голямата сума е за Харманли. 
„ В Харманли дълги години големите проекти в областта на спорта и културата бяха неглижирани. Затова съм удовлетворен, че сегашното управление на общината осъзна значимостта на тези обществени сфери, изготви проекти и успя да защити сериозни средства, с които да изпълни идеите си. Надявам се в рамките на една година тези проекти да бъдат завършени и да радват хората от Харманли“, коментира още Станислав Дечев.
„Държа да подчертая, че Правителството отпусна средства за почти всички общини от област Хасково. С тях ще бъдат изпълнени различни проекти- ще се реконструират улици, ще се правят водопроводи и канализация, ще се довършват социални обекти, ще се възстановяват кметства в малки населени места и читалища. Всеки кмет е приоритизирал проектите си и ги е защитил пред Правителството. Това е един прекрасен механизъм, чрез който кметовете успяват да обновят градовете и селата си. Затова съм благодарен на Правителството, че отпусна сериозна сума за общините от област Хасково, сума, чрез която те ще бъдат преобразени“, обясни областният управител на Хасково. 
Станислав Дечев посочи, че конкретно в това постановление на МС няма отпуснати средства за три общини- Димитровград, Ивайловград и Тополовград. „Две от тези общини се управляват от двама от най-успешните кметове на ГЕРБ – Иво Димов и Диана Овчарова. Техни проекти бяха финансирани с предишни решения на МС. Затова в случая не можем да говорим за политически подход при отпускането на средства от Правителството. Категорично заявявам, че в област Хасково никога е нямало делене на кметовете- средства получават всички, които имат качествени проекти и добри идеи. Но ако трябва да се включа в темата, която се коментира на национално ниво, ще кажа ясно, че с радост бихме подкрепили общини с кметове на БСП, но в нашата област такива кметове няма“, обобщи Станислав Дечев. 
Кметът на Харманли Мария Киркова представи в детайли проектите, които ще се финансират със средства от Правителството и благодари на централната власт за подкрепата, която указва на Харманли и жителите му. С над 4 милиона лева се подпомага реконструкцията и модернизация на Спортен комплекс „Хеброс“ , а с почти 1 милион лева ще се ремонтира сградата на НЧ „Дружба – 1870“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържествената церемония по повод 115 години от избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

Четвъртък, 02 Август 2018 18:50

В официалното честване в Хасково участваха заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, общински съветници от различни политически сили, представители на патриотични организации, граждани. По-рано днес в личния си профил в социалната мрежа Станислав Дечев написа: " Слава на героите от Илинденско-Преображенската епопея! Поклон пред героизма на въстаниците и пред хилядите невинни жертви от Македония, Одринска Тракия, Странджа и цяла България!"

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи днес, че кметът на община Хасково в няколко поредни писма до Министерски съвет и МРРБ заявява, че няма да може да реализира намеренията си за предоставените на община Хасково държавни имоти.

Четвъртък, 26 Юли 2018 19:20

От преписките става ясно, че Беливанов настоява да отпаднат условията по Договора за предоставяне на имотите на ул.“Булаир“ и бившето летище Узунджово. Тези имоти бяха прехвърлени на община Хасково от държавата безвъзмездно. За това придобиване има гласувано решение на Общински съвет Хасково, с което се разрешава там да бъдат изградени: парк и зона за обществено ползване на ул.“Булаир“, и да се поканят инвеститори клас А и Б за летище Узунджово. Това са условията, при които община Хасково е получила имотите, и с които са се съгласили всички страни по договора.
Вместо това от на 30 април тази година кметът на Хасково изпраща писмо до МС, в което иска да отпаднат условията по предоставянето на имотите. Условията са: „да не се извършват разпоредителни действия с имотите, както и да не се използват за извършване на икономическа дейност от община Хасково“. От МРРБ обясняват на Беливанов, че тези условия са по Закона за държавната собственост и че при невъзможност той да осъществи намеренията си за тези имоти, има последващи действия. Но следват нови писма на кмета до МРРБ, с които той пак обяснява, че ако не отпаднат условията „общината няма да реализира планираните дейности и проекти“. Последното писмо е от 19 юли, то е изпратено до Областния управител и до кмета на Хасково. Там за пореден път е казано, че тези терени са държавна помощ за общината и поради тази причина има условия, те да не се продават и да не се извършва икономическа дейност от общината. „Условията по придобиване на тези имоти са за всички кметове в цяла България. Всички имоти, придобити от държавата безвъзмездно са с тези условия, но Беливанов настоява за промяната им специално за него, може би трябва да наречем тази поправка Беливанов, но няма такава поправка?!“, коментира областният управител Станислав Дечев.
„Тези условия по никакъв начин не спират изграждането на парк в Хасково, нито изграждането на икономическа зона на летище Узунджово от големи инвеститори от клас А“, обясни областният управител на Хасково. Станислав Дечев изрази изумлението си и огорчението си от действията на кмета Беливанов, който заявява неколкократно, че върху тези имоти няма да бъде изградено нищо. „За мен това е подигравка с обществото, защото цялата общественост и всички институции сме обединени около идеята тези терени да бъдат благоустроени и да се ползват за обществени нужди“, каза Станислав Дечев. Той още веднъж обясни, че поставените по Закон условия по никакъв начин не ограничават кмета на Хасково, напротив, тези условия защитават обществения интерес. „Тези имоти са нещо голямо и значимо за Хасково. Всички сме единодушни, че на ул.“Булаир“ трябва да има един прекрасен парк, единствената пречка е там да има кафе. А това е именно пречката, която е посочена в писмата на Беливанов до МРРБ. Защото всички други дейности, които са описани могат да бъдат осъществени, само кафене не може да има“, подчерта Дечев и обобщи: „Няма ясно обяснение защо кмета на Хасково прави всичко това и кои идеи не може да реализира, при положение, че тези имоти са поискани от Общинския съвет за конкретни идеи и няма пречка те да се реализират“. 
„Кметът на община Хасково е този, който предизвиква този проблем. Държавата по никакъв начин не е имала намерение да си взема имотите обратно-това трябва да е ясно. Защото от преписките на Беливанов стана ясно, че той с лека ръка е готов да върне тези имоти на държавата. Като областен управител аз не съм съгласен с това, защото знам колко необходими и важни за града и за хората са те. Всички знаем каква язва са военните имоти за Хасково, всички искаме те да се променят и да се стопанисват, всички, освен кметът на Хасково, според това, което той прави вече няколко месеца“, подчерта Станислав Дечев. 
„ Принципал на общинската собственост е Общински съвет Хасково, затова аз ще изпратя писмо до Общинския съвет, за да е наясно с тези еднолични действия на кмета. Недопустимо е това да е едноличен акт и съм убеден, че Общинския съвет трябва да е запознат с тези действия на кмета на Хасково“, обобщи Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.