Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

60 безработни лица от областта ще получат работа по Регионалната програма за заетост и обучение

Регионалната програма за заетост и обучение на област Хасково бе приета днес с пълно единодушие от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Това стана на заседание на комисията, председателствано от зам. областният управител Росен Кузев.
Според Националния план за действие по заетост за настоящата година, за област Хасково е отпусната сума в размер на 168 927 лв. С тези средства ще се финансира субсидираната заетост на 60 безработни лица, за срок от 6 месеца – от 15 май до 15 ноември, 2017 г. Възнаграждението на наетите на пълен работен ден лице е 460 лв., а при тези с непълен работен ден часовата ставка е 2.78 лв.
Средствата и броя на работниците са определени по съобразно Методика за оценка на проектните, по строго определени критерии спрямо равнището на безработица по места, и са съгласувани с общините. Равнището на безработица в област Хасково за 2016 г. е 9.63%.
От общо 60 безработни, които ще бъдат наети, 40 са на пълен, а 20 на непълен работен ден. Разпределени по общини те са, както следва: Димитровград – 8 броя, Свиленград – 4, Любимец – 3, Ивайловград – 5, Харманли – 5, Симеоновград – 5, Тополовград – 7, Хасково – 6, Областна администрация Хасково – 5, Минерални бани – 3, Стамболово – 4, Маджарово – 5.
Най-много от наетите лица са на длъжност „общ работник“ – 23 души, работник поддръжка – 17, работник по озеленяване – 11. Другите функции са пазач-портиер – 3-ма души, работник по поддръжка на пътища – 3, шофьор -2, чистач – 1.
Целта за 2017 г. е регионалните програми да допринесат за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Целевите групи са безработни младежи до 29 г., безработни на възраст над 50 г., хора с увреждания, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование /включително от ромски произход/ и др.
След приемането на програмата на областно ниво, тя ще бъде изпратена на Министерството на труда и социалната политика за окончателно одобрение.

Снимките са предоставени любезно от Haskovo.net

Светлана Николова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.