Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Дейностите, произтичащи от измененията на Закона за защита при бедствия, бяха коментирани днес от членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Заседанието бе водено от заместник областния управител на Хасково Валентин Ангелов. „Последните изменения в закона за защита при бедствия променят концепцията на нормативната база. Работи се паритетно по четирите фази на бедствието: превенция, готовност, реакция и възстановяване“, каза при презентацията на законовите промени ст.комисар Александър Джартов от ГД ПБЗН. Той обясни какви са правомощията и отговорностите на Областния управител и на кметовете, както и функцията на Областните и общински съвети и съответните щабове. „След направените изменения на Закона, ролята на Областния управител в кризисни ситуации се засилва. Той персонално ще ръководи и организира действията на службите при бедствие, а Щабът ще е орган, който трябва да помогне на Областния управител да вземе информирано решение за конкретната бедствена ситуация“, обясни ст.комисар Джартов. 
Шест месеца след влизане в сила на промените в Закона трябва да бъде приета Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. След нея ще бъдат утвърдени Областна програма за намаляване на риска от бедствия и годишен план за изпълнение на програмата.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.