Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Генералният консул Хюсеин Ергани: „Турция изпълнява ангажимента си пред ЕС и не допуска бежански наплив към България и Европа“

Р Турция изпълнява стриктно своя ангажимент пред Европейския съюз и не допуска бежански наплив към България и Европа. В момента на територията на Турция има около 3.5 млн. бежанци, 3 млн. от които от Сирия. Това съобщи днес в Хасково генералният консул в Генералното консулство на Р Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се срещна с областния управител Минко Ангелов. Това е първата среща на дипломата в региона. Той е назначен на поста в края на 2016 г.

Генералният консул информира, че до днешна дата Турция е дала за бежанците от Сирия, Ирак и други страни над 25 милиарда долара. „Този ангажимент за овладяване на хуманитарната криза с милионите бягащи от война хора, е непосилен и труден за турската страна, но ние стриктно го спазваме“, каза г-н Ергани.

Срещата на дипломата и областният управител премина много ползотворно, както сам каза генералният консул. Инж. Ангелов представи от своя страна икономическия, културен и туристически потенциал на област Хасково, възможностите за обмен на студенти, както и предпоставките на курорта Минерални бани за балнео туризъм на много високо равнище поради уникалния състав на минералната вода там. Г-н Ергани остана впечатлен от чутото. „Вярвам в доброто местно сътрудничество и скорошното реализиране на общи проекти. Хасково е един от най-красивите български градове“, каза той.

След разговора двамата с Минко Ангелов се срещнаха с представители на Управителните съвети на търговско-промишлените палати на Хасково и Черкезкьой, Р Турция. Днес бе подписано официално първото споразумение между тези две палати за бъдещо сътрудничество в редица области – икономика, образование, култура. Подписи под документа сложиха председателите на ХТПП Янчо Янев и на бизнес организацията на Черкезкьой Сюлейман Козува. Турската община е известна като много бързо развиващ се икономически регион. Само за последната година населението на Черкезкьой се е увеличило с 20 000 души, заради потребността от работна ръка и специалисти. Търговско-промишлената палата там помага за социалните услуги и вече е построила със средства на своите членове няколко училища.

Светлана Николова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.