Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

„Компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат."

Това заяви председателят на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в НС Георги Колев. Членовете на комисията проведоха открито заседание по проблемите на питейната вода в Областна администрация Хасково. На заседанието присъстваха представители на всички институции, имащи отношение към проблема с питейната вода и наличието на уран и повишена алфа-активност, установени в региона. „Навсякъде, където е регистриран проблем с качеството на водата, източниците са спрени и изведени от експлоатация. Всички институции работят и търсят решение на проблема“, увери Георги Колев.
Към момента е регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица. Там още в петък, миналата седмица, РЗИ Хасково издаде предписание за ограничаване на водоползването за питейни нужди. Констатирана е и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затова със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза. Кметът на община Димитровград Иво Димов, който също присъства на заседанието, вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода на населението от посочените населени места. 
Водата, в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца, ще бъде източена, от тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват тези водоизточници. Разрешение за това вече е поискано от управителя на ВиК Хасково от Министерството на здравеопазването, чака се разрешение от ведомството, стана ясно още на днешното заседание на Временната парламентарна комисия. „Трябва да се направят повторни проби, защото само в 3 от общо 14 кладенеца в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи депутатът от Хасково Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и Правителството реагира бързо и отпусна необходимите близо 2 милиона лева за справяне с кризата, уточни той. 
Към момента е най-важно да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 година са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения в качеството на водата, съобщи д-р Ангел Кунчев. 
В края на заседанието председателят на Временната комисия Георги Колев заяви, че темата за качеството на питейната вода е изключително тревожна. Затова колкото е вредно неглижирането на проблема, толкова е опасно е всяването на паника сред населението.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.