Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Нов пожар избухна днес в горящата Сакар планина.

Около 13,40 е получен сигнал за пожар в района на бившето летище до свиленградското село Младиново. Обхваната е огромна площ. Горят сухи треви, които заради силния вятър и високите температури са прехвърлили района на летището и са навлезли в близката широколистна гора. На място работят 7 противопожарни автомобила, очакват се още коли от Велико Търново и Любимец да се включат в гасенето. Изпратени са и водоноски от община Свиленград. На терен са и горските служители и доброволци от Свиленград. Пламъците са далече от селата Младиново и Левка и няма опасност за хората там.
Пожарът между сакарските села Изворово, Черепово, Дрипчево и Оряхово все още не е овладян. Пряка опасност за хората от населените места, за покъщнината и животните – няма! Продължава борбата със стихията, която от вчера до днес погълна над 45 хиляди декара площ-предимно гори, пасища, лозя. За да овладеят пожара, на място са над 15 противопожарни автомобила, от сутринта непрестанно облитания прави и хеликоптер МИ 17, две тежки верижни машини от Мини Марица Изток прокарват просеки между Изворово и Черепово. На терен са служителите на горските и ловни стопанства, 30 военни от хасковското формирование също от сутринта се борят със стихията. Общо срещу огъня са изправени над 200 души от институциите и стотици доброволци от селата. От община Харманли не са отменили бедственото положение. От там осигуряват вода, храна и медицинска помощ. От снощи полицията работи на място за установяване на причинителите на пожара. Едно от огнищата е тръгнало от соларен парк, близо до Оряхово. Вероятната причина е авария в инсталацията. Там са унищожени 600 декара от съоръженията на соларния парк. От противопожарната служба уточниха, че това не е първото запалване в този парк. Такива инциденти се случвали почти всяко лято. В същото време са пламнали огнища и в пасища, вероятно при почистването им. Все още няма задържани за пожарите. Полицията работи със заподозрени земеделски стопани, които са били в района и за работили с машини за почистване на пасища. Разпитите продължават.
Хората в Изворово са предупредени за евентуална евакуация. За сега такава не се налага. В момента над селото се стели гъст дим, работата по овладяването на огъня се усложнява заради високите температури и силния вятър, с променлива посока. Към момента огнището край Оряхово е овладяно.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.