Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково бе домакин на семинар на фондация „Асоциация Анимус“ на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“- път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие.

Семинарът е под патронажа на г-жа Мария Габриел- зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП.
„Известно е, че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек е ставал свидетел или познава жертва на домашно насилие. Жертвите не търсят помощ, защото вярват, че нещата ще се променят. И нещо много важно: знаем, че не винаги жертви на домашно насилие са жени. Децата също страдат, дори само когато са свидетели на акт на домашно насилие. Понякога и мъжете - също търпят насилие в дома си. Аз вярвам, че вие имате капацитета да предложите мерки за ограничаване и справяне с този обществен порок. Затова приемете моите поздравления за това, че не спирате да преследвате тази цел и да постигате устойчиви резултати“, каза при откриването на форума областният управител на Хасково Станислав Дечев.
Заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова заяви, че домашното насилие е един изключително сериозен обществен проблем, по който има да се работи още много. “Радвам се, че тук виждам хора, които вече години наред не се отказват да работят срещу насилието и насилниците“, посочи тя. 
За 11-те месеца на 2016 година в Хасковска област са регистрирани 129 случая на домашно насилие. От тях 119 са сигналите за насилие над жени, съобщи инсп. Владимир Димитров от ОД МВР Хасково. По тези сигнали са издадени общо 94 заповеди за защита от районните съдилища в региона. 
Мит е, че тежките случаи на домашно насилие са тези с физическите наранявания. Всъщност далеч по-тежките и травмиращи случаи са тези с продължителен психически тормоз, последиците, от който са много трудно преодолими, обясни психологът на фондация „Асоциация Анимус“ Катя Кръстанова. 
По време на форума бяха обсъдени съвместни действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество и услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с лица- извършители. Основни лектори на форума са представители на фондация „Асоциация Анимус“ и на фондация „Български център за джендър изследвания“. Участват психолози, педагози, полицаи, социални работници, съдии, прокурори, здравни работници, юристи.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.