Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областната комисия „Военни паметници” с председател Областния управител Станислав Дечев осъжда остро поругаването на войнишкия паметник на връх Каймакчалан в Македония.

„Паметният знак, поставен от признателните поколения в памет на загиналите български войници по време на Първата световна война, бе поруган по груб и недостоен начин, който не кореспондира с приятелските отношения между България и Македония. Настояваме за адекватна и недвусмислена позиция на македонските официални власти, с която те да се разграничат от действията на македонския журналист – разрушител на паметника на Каймакчалан Миленко Неделковски“, се казва още в позицията, подкрепена от всички членове на Областната комисия „Военни паметници” и от председателя й Областния управител Станислав Дечев. В състава на Областната комисия влизат още Военно формирование- Хасково, Началник сектор Регионални дейности към МО, Военен клуб Хасково, всички общини от Област Хасково, РИМ Хасково, Общинските музеи в Харманли, Тополовград, Свиленград, Областният съюз на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва, Съюзът на военноинвалидите, Съюзът на възпитаниците на Военните на Н.В. училища, Министерство на отбраната. 
На заседанието си днес Областната комисия „Военни паметници“ утвърди предложения за включване в регистъра на военните паметници, за финансиране на ремонти и възстановяване на съществуващи войнишки паметници, както и финансиране на мероприятия по повод 100 годишнината от Първата световна война. Одобрени бяха предложения на общините за възстановяване и ремонт на военни паметници, както и бюджети за честване на годишнината от Първата световна война. Исканията на общините за финансиране ще бъдат изпратени за одобрение в Министерството на отбраната.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.