Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Китна Тракия пее и танцува е урок по патриотизъм

52 Национален фолклорен събор „Китна Тракия пее и танцува” се провежда днес в парк Кенана в Хасково. „Всяка година, когато идвам на „Китна Тракия“ се зареждам с добро настроение, провокирано от срещата с Вас. Фестивалът на народното творчество ни дава национално самочувствие и предизвиква в мен респект пред всички онези незнайни народни творци, които са създали и съхранили през вековете уникални народни танци, обичаи, песни, традиции”. Това заяви в приветствието си към участниците и гостите в събора областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че за него е чест да поздрави всички с добре дошли и да им благодари за усилията да съхранят българското фолклорно наследство. „Благодаря на община Хасково и най-вече на заместник-кмета Милена Трендафилова, за перфектната организация, за това, че към самодейното творчество тази година тя допълни още атрактивни прояви на „Китна Тракия” и направи от този фестивал всенароден празник. И не на последно място, лично искам да благодаря на всички родители, които виждам днес тук с децата си. Това, което правите за семействата си, е урок по патриотизъм”, заяви губернаторът. 
Гостите и участниците в „Китна Тракия пее и танцува” бяха поздравени и от депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова. Тя сподели, че идвайки към Кенана сърцето й се е изпълнило с топли чувства. Народният представител съобщи, че тазгодишното издание на фестивала има една мисия- събиране на средства за дострояване на храма „Св.Иван Рилски” в кв. „Орфей” в Хасково. Днес след обяд, когато бъде готово ястието от Юнашкия тиган, порциите ще бъдат продадени благотворително, за да се съберат средства за новата църква в Хасково.
Над 110 изпълнители, танцьори и инструменталисти участват в „Китна Тракия пее и танцува”. Кулминацията е тази вечер, когато ще има нестинарски танци.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.