Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев оглави разговорите с контактната група на настанените в РПЦ Харманли мигранти.

Той посети спешно центъра, заради възникналата ситуация в т.нар. лагер за настаняване. Тази сутрин голяма група чужди граждани е предприела действия за грубо нарушаване на реда. Своевременно са предприети мерки от МВР и ДАБ, в резултат на които, групата е убедена да прекрати рисковото си поведение, което е можело да доведе до нежелани инциденти. Първоначално недоволството на мигрантите е породено от искания от битов характер. 
Поради неяснота в конкретните искания на чужденците, предимно от Иран, Ирак и Афганистан, бе проведен разговор с излъчена от тях контактна група. С мигрантите разговаряха освен Областният управител на Хасково Станислав Дечев и директорът на ОД МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков, кметът на Харманли Мария Киркова, директорът на РПЦ Харманли Димитър Захариев, заместник областният управител Валентин Ангелов. Обсъдени бяха всички искания на чужденците. Дискутирани, за пореден път бяха и техните права и задължения в България и на територията на центъра. Мигрантите многократно вече са предупреждавани , че трябва да спазват законите и реда в страната, от която са потърсили международна закрила. Представителите на отделните етнически групи заявиха, че няма да нарушават реда и правилата. 
„Основната цел на разговорите с тях бе да осигурим спокойствие в лагера, и най-вече да гарантираме сигурността на жителите на Харманли“, заяви Областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че основен приоритет за държавната власт е сигурността на българските граждани. Днес , а и занапред, всички държавни институции ще действат в тази посока, увери той. За пореден път на чужденците бе напомнено за задълженията им да спазват законите на България- страната, на чиято територия се намират те в момента“, категоричен бе Станислав Дечев. 
В района на Харманли са изпратени допълнителни полицейски сили за недопускане на групово нарушаване на обществения ред-служители на полицията и жандармерията, както и полицейска техника.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.