Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев организира среща с фермери, отглеждащи птици на територията на областта.

Причината за заседанието е превенция на заболяването инфлуенца по птиците. Днес бе решено на 3 януари да бъде свикана Областната епизоотична комисия , за да бъдат предприети конкретни мерки срещу разпространението на заболяването на територията на областта, реши днес Областният управител Станислав Дечев. На територията на нашата област няма огнища на заразното заболяване, категорични са от Областната дирекция за безопасност на храните.
Вече е създаден междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците между министерството на земеделието и храните, МВР и ДАНС. Щабът има всекидневни заседания, на които ще бъдат набелязвани превантивни мерки по области, където има констатирани огнища на болестта. Целта да се организира ефективен и навременен контрол. „Всички стопани, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца ще бъдат обезщетени”, съобщиха от министерството на земеделието и храните.
От БАБХ съобщиха , че до момента са унищожени над 9 хиляди птици при констатираните 10 огнища на Инфлуенца по птиците в страната.
Информация за превантивните мерки, които се препоръчват от МЗХ и от Областна администрация Хасково може да намерите на сайта на министерството. Областният управител на Хасково препоръчва на всички стопани да бъдат внимателни и да защитят стопанствата си.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.