Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържественото честване на 113-годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Тази вечер пред паметника на Незнайния войн в Хасково венци на признателност поднесоха Областният управител Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, заместник-кметът Милена Трендафилова, командирът на Военното формирования подп. Александров, граждани, политици, представители на патриотични организации.
„Преди 113 години българите, останали извън териториалните граници на Родината, показаха, че свободата е по-скъпа от живота”, с тези думи започна словото си Областният управител. „Реално въстанието не успя да освободи българите. Но този всенароден бунт показа на Великите сили, че в пределите на Османската империя живее един горд народ, който няма да се примири с историческата неправда и ще продължи да умира за свободата си. Защото този народ е вдъхновен от „Хайдушките песни“ на Яворов, от безразсъдната смелост на Гоце Делчев и Тодор Александров, и от още десетки водачи на четите на Македоно-одринската революционна организация. Този народ и до днес чува Преспанските камбани на Димитър Талев и вярва в думите: “ Войнския дух се храни и расте с победи. Но силата му се изпитва в поражението“?- посочи Станислав Дечев.
Честването продължи с изпълнения на народните певци Тодор и Донка Кажухарови и с танците на ансамбъл „Китна Тракия”.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.