Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържественото откриване на обновената експозиция „Археология“ в Регионален исторически музей Хасково.

„Хасковска област притежава неоценими археологически паметници. За да се знае повече за това богатство обаче, музеят трябва да работи по-открито, по-модерно, по-активно“, каза в обръщението си към музейните работници и към присъстващите Станислав Дечев. Той подчерта, че е посещавал музея многократно, но че преди време тук е нямало активност. „Сега разчитам на директора на РИМ да бъде по-креативен и по-динамичен, за да може тази съкровищница да бъде по-близо до всеки един жител на областта“, подчерта Областният управител на Хасково.
Обновената експозиция „Археология“ бе открита от Областния управител Станислав Дечев, кмета на община Хасково Добри Беливанов, депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и директорът на РИМ Пенко Добрев. Музеят в Хасково съхранява над 120 000 движими паметници на културно- историческото наследство. Изключително ценни са колекциите от праисторически, антични и средновековни каменни, керамични, железни и стъклени оръдия на труда, накити, идоли. Много богата е колекцията от антични и средновековни монети, които са повече от 22 000. В обновената археологическа експозиция могат да бъдат видени някои от най-ценните експонати.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.