Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково участва в конференция – дебат на тема "Солидарността по време на криза" по проект “Да си спомним за бъдещето”.

Форумът бе организиран от община Хасково в рамките на европейския проект на програма „Европа на гражданите”. В конференцията участваха гостуващите в Хасково делегации от Франция и Румъния. Областният управител на Хасково Станислав Дечев говори за предизвикателствата пред Хасковска област и за опитът ни в разрешаване на кризи. „Стратегическото положение на Хасковска област на границата на ЕС е само една от предпоставките за възникване на кризисни ситуации. Защото като външна граница на ЕС ние първи посрещаме предизвикателствата, идващи от трети страни. Миграционният натиск е изключително сериозен проблем, който постави на изпитание институциите. Затова работата в синхрон е решаваща”, подчерта той. „Но кризите не се предизвикват само от външни фактори. Сложни ситуации, които изискват адекватни и бързи мерки за защита на хората възникват и заради природни явления, катастрофи, инциденти. За жалост и в тази насока нашата област има сериозен опит”, разказа Станислав Дечев.„ Но най-важното е, че координацията между институциите и ефективната им работата, не би била резултатна без доброволците. За моя радост доброволчеството сега преживява своето възраждане”, заяви Станислав Дечев. Законово вече е регламентирана работата на доброволни формирования. Това са групи от хора, които са в услуга на институциите в случай на криза. Освен това доброволчеството е процес, който се развива спонтанно, когато ситуацията е критична и солидарността сплотява хората", разказа още Станислав Дечев. Той изтъкна пред френските и румънски партньори, че позитивният пример за доброволчество е работата на Младежкия областен съвет за иновации, който само за няколко месеца инициира поредица от събития, в които се включиха десетки млади хора от Хасково.
За солидарността и действията при кризи говориха още депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, националният координатор на евродепутата Ева Майдел за България Ирена Бойновска, зам.-кметът Милена Трендафилова, представителят „Европа директно” за Хасково Красимира Дамянова. Блиц-интервю сред младите хора веднага след дебатите показа, че под солидарност, младите хора разбират помощ, подкрепа в труден момент и мотивация да продължиш напред.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.