Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев призовава за отговорност в пожароопасния сезон

В Хасковска област е в сила червен код за опасност от пожари за 2 и 3 август, обявен от НИМХ на БАН. В най-южните райони на областта критичен за възникване на пожари е и 4 август, предупреждават от института. Във връзка с това и с прогнозите за горещо време и високи температури в целия регион, Областният управител на Хасково Станислав Дечев призовава всички частни стопани, ръководители на фирми и граждани към повишена бдителност по отношение на противопожарните мерки. През последните дни случаите на запалвания, причинени от човешка небрежност зачестяват. Обезпокоителен е фактът, че в пожароопасния сезон, въпреки призивите за отговорно боравене с открит огън, възникват инциденти, които водят до сериозни последици и преки имуществени щети. 
Само за последните 3 дни огън унищожи 8 000 декара площи в района на Маджарово, от тях над 2 500 декара широколистна гора. В харманлийското село Овчарово пламъците погълнаха вчера 150 декара гора, 100 декара лесонепригодни площи, 200 декара треви и 50 декара стърнища. По същото време в село Планиново, Тополовградско изгоряха 500 декара сухи треви и храсти, в Шишманово, Харманлийско- над 150 декара широколистна гора и лесонепригодни площи. През последните дни при пожар бе унищожена и 83 декара широколистна гора в Крепост, Димитровградско. Пак там огънят погълна и 100 декара лесонепригодни площи, в Конуш- 3 декара сухи треви, в кв.Вулкан в Димитровград – 3 декара сухи треви, в Георги Добрево- 6 декара сухи треви. 
С оглед на тревожната статистика Областният управител Станислав Дечев настоява за строг контрол от страна на стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица. Той призовава за по-висока отговорност при дейности на открито, в близост до горски масиви и тревни площи. Станислав Дечев още веднъж напомня, че е забранено паленето на открит огън и на стърнища през пожароопасния сезон, който в Хасковска област е от 25.04. до 15.11.2016г.!
По данни на Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението най-чести причини за възникване на пожарите са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност на земеделска техника и късо съединение.
Основен процент от пожарите в земеделски и жилищни имоти са причинени от хора, които след разчистване на имота си, палят събраните сухи треви и отпадъци. В последствие огънят се разраства и преминава в съседски имоти.
Областният управител Станислав Дечев изразява надеждата си, че след последните няколко изключително сериозни пожара в областта, като този в Маджарово, жителите на региона ще проявят по-голяма бдителност и отговорност. Всеки, който е забелязал пожар в горските територии, незабавно трябва да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112 и при възможност да окаже съдействие на противопожарните екипи при гасене на пожарите.
В тази връзка Областният управител Станислав Дечев благодари на всички доброволци, които се включиха в потушаването на пожарите в региона през последните дни и съдействаха на екипите на противопожарната служба, горските стопанства и военните.

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.