Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев участва в тържественият ритуал по повод 132 години от Съединението на България.

В словото си Областният управител изтъкна:
„Съединението е неоспорим исторически акт, организиран и защитен от нашия народ, въпреки международната конюнктура. Това е събитие, реализирано от смели мечтатели, дръзнали да се изправят срещу европейската дипломация и волята на Великите сили. Това е първата крачка за защита на националното обединение. След нея идва дългият военен поход на Армията на капитаните, която с кръв и саможертва защитава Съединението. Затова днес трябва да вземем първите си уроци по Родолюбие от бурната есен на 1885 година. Тогава, дни след Съединението, младата българска армия е изправена пред най-сериозното си изпитание. 20-годишни пълководци защитават независимостта и обединението на Родината, вдъхновени от 28-годишния княз Александър Първи. Битките на сръбската граница са невиждани, силите са неравностойни, а залогът е свободата. Военните кореспонденти отбелязват: само едно липсваше на сръбската армия тогава- липсваше й българската храброст!
В тези факти се крие истината за националното благоденствие: и в мирно, и във военно време да бъдем обединени. Това е заветът, който ни оставиха дейците на Съединението и го казаха категорично и ясно: Съединението прави силата! Да живее България!”

В церемонията участваха депутати от Хасковски избирателен район, кметът на общината Добри Беливанов, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, заместник кметовете на общината Евгени Консулов и Милена Трендафилова, командирът на Хасковското военно формирование подп. Александров, представители на патриотични организации, политически сили, граждани.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.