Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Обстановката в област Хасково остава сложна

Новият снеговалеж на места надхвърля 50 см. Най-много сняг падна през нощта в село Елена. Там новата покривка е 70 см. Във Вълче поле, в родопската част на областта, е 60 см, в Сакар в района на Изворово е около 30 см. В село Орешец покривката надхвърля 55 см, в Меричлери – 30см, а в Стамболово – 40 см. Средно за областта новият сняг е половин метър, най- малко е в Любимец-25 см. Важно е да се знае, че навсякъде снегът е на преспи, които трудно се пробиват и се налага включване на роторни снегорини. 
„Пътищата в областта са проходими при зимни условия, има отделни участъци с временни ограничения. Най-важното е, че няма бедстващи хора, до всички населени места има достъп за снабдяване със стоки и за оказване на медицинска помощ“, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. „Държа да подчертая, че при поредната ми обиколка в областта рано сутринта установих, че хората са се вслушали в съветите ни и не пътуват, освен ако не е наложително. Благодаря на всички за разбирането, което проявяват. Обстановката наистина е сложна и уверявам Ви институциите и службите правят всичко възможно, за да се справят със ситуацията“, допълни той. 
За първи път през този период на обилен снеговалеж имаме проблеми с електрозахранването. В община Димитровград има 4 населени места без ток: това са Райново, Злато поле, Долно Белево и Брод. 
В община Хасково от снощи без ток са 6 села: Стойково, Подкрепа, Родопи, Динево, Стамболийски и Любеново. „В момента се работи на място за отстраняване на авариите по мрежата. В постоянна връзка съм с EVN и ме уверяват, че до няколко часа електроподаването ще бъде възстановено“, съобщи Станислав Дечев. 
В община Харманли е затворена отсечката Харманли- Остър камък –Ефрем. По пътя Харманли- Симеоновград вече е възстановено движението. Вечерта там имаше аварирал камион, но сега е отстранен от платното. 
Всички пътищата в община Хасково са отворени. Рано тази сутрин по пътя за Узунджово имаше аварирал лек автомобил, но към този час вече е изтеглен и пътят е отворен. Пътят за Симеоновград е проходим, там са разбивани огромни преспи, но сега движението е нормално за зимните условия и сериозната снежна покривка от 45 см. за Симеоновградско.

По пътя Тополовград – Харманли и Тополовград-Радовец движението е преустановено за всички МПС. Всички автомобили в Тополовградско трябва да са с вериги. В района на Сакар няма бедстващи хора и няма недостъпни места, електрозахранването и водоподаването не са прекъснати. 
Пътят Ивайловград- Крумовград е затворен за всички МСП, заради сериозна снежна покривка и големи снегонавявания. Пътят Ивайловград-Любимец е отворен само за леки автомобили. 
В останалите общини в област Хасково няма аварии, инциденти и специални ограничения. 
Според метеоролозите в ранния следобед ще започне да вали нов #сняг. Очаква се в южната част на областта да натрупа доста, в Хасково се очакват нови 10 сантиметра.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.