Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Обстановката в РПЦ Харманли тази сутрин е спокойна.

Без размирици и инциденти премина и нощта там. В това се увери на място рано сутринта Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Губернаторът бе в центъра и вчера през целия ден. До късно през нощта кризисен щаб работеше по овладяване на напрежението и потушаване на бунта на територията на центъра. 
Както знаете настанените в РПЦ Харманли мигранти вчера по обяд се разбунтуваха, заради ограничителния режим на територията на лагера. Въпреки преговорите, проведени лично от председателя на ДАБ Петя Първанова, мигрантите не спазиха ангажиментите и към 20 часа снощи за втори път се разбунтуваха. 250 полицаи се изправиха срещу над 2000 мигранти, предимно от Афганистан. В резултат на размириците бяха ранени 24 полицаи, а над 200 мигранти бяха задържани. Късно снощи в центъра в Харманли пристигна и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че бъдат повдигнати обвинения срещу всички, извършили вандалски действия в лагера в Харманли. „Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани за Афганистан през декември, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че няма опасност за майките и децата настанени в лагера, но се знае, че „афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, подчерта премиерът Борисов.
По време на размириците настанените в лагера изпочупиха столовата и една приемателните сгради, палеха огньове, хвърляха камъни и предмети по полициите и жандармеристите. Няма пострадали служители на центъра. Все още не са изчислени щетите на унищоженото държавно имущество. Образувани са досъдебни производства срещу всички, задържани за участие в бунта. С цел възстановяване на реда, полицейските служители вчера използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства. Няма сериозно пострадали мигранти. Снощи всички помещения за настаняване са проверени от социални работници. Трима мигранти са били с леки неразположения и са прегледани в болницата в Харманли. 
В момента на територията на центъра е спокойно. На място е председателят на ДАБ Петя Първанова. Полицията, жандармерията и пожарната гарантират реда вътре в центъра и в Харманли.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.