Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Президентът Румен Радев обсъди с областния управител важни въпроси, касаещи Хасково и региона

Президентът на Р България Румен Радев се срещна днес в Хасково с областния управител Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов. Те обсъдиха важни въпроси, свързани с областта и нейния център, на първо място от които проблема с установеното несъответствие в качеството на водата по химични показатели „естествен уран“ и „обща алфа активност“. След срещата в Областна администрация държавният глава даде изявление за представителите медиите и отговори на техни въпроси.
Той сравни проблема с водата на Хасково, за който се е знаело от месеци, със синдрома Чернобил. По думите му длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората, а това е недопустимо.
Г-н Радев оцени действията на служебното правителство и местната власт като адекватни и своевременни. Той подчерта, че се прави всичко възможно да се ограничи това вредно въздействие и да се намерят технически решения за последващите проблеми. „Ще има проблеми и в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност са продължителни - от 2 до 4 месеца. Но трябва да сме сигурни, че наистина нивата са в допустимите граници. А това ще продължи може би до лятото. Затова дотогава трябва да се търсят екстремни решения, така че да не се допусне воден режим и гражданите на Хасково да имат вода, която да съответства на стандартите“, подчерта още президентът Радев.
В отговор на журналистически въпрос той коментира, че има смущаващи факти около изграждането на възпрепятстващото инженерно съоръжение по Българо-Турската граница на територията на област Хасково. Г-н Радев увери, че се полагат необходимите усилия то да бъде завършено, но има редица смущаващи факти, като това, че договорите са сключвани за двуредово съоръжение, плащането е за двуредово, а се строи едноредово. Президентът бе категоричен, че ще държи да се изясни истината за договорите и плащанията.
Преди срещата с областния управител, президентът бе гост на церемонията по случай 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин'' в Хасково. Държавният глава е сред възпитаниците, завършили с отличие гимназията.
„Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието. Днес младите хора на България повече от всякога имат нужда от образование с високо качество“, каза президентът пред гостите на празника. Той се обърна към всички бивши и настоящи преподаватели в гимназията с признание и благодарност за обичта и всеотдайността им към учениците и училището. „Добрите български традиции в образованието се пазят и развиват чрез преподавателите”, каза още президентът и изтъкна, че техните усилия са положили началото на много успешни проекти и кариери, и уважението на учениците е само малка отплата за този труд.
„Природо-математическата гимназия в Хасково или както всички бивши и настоящи ученици с гордост я наричаме „нашата гимназия“, вече доказа, че е възможно специфичният талант на всеки неин възпитаник да се извае така, че да създава „майстори“ в решаването на трудни и нестандартни задачи. Неслучайно, от създаването на училището досега, между 95% и 99% от завършилите всяка година продължават образованието си в университети и колежи у нас и по света”, подчерта Румен Радев.
Президентът отбеляза, че на патронния празник на гимназията, се отбелязват и 110 години от рождението на уважавания преподавател на поколения студенти акад. Боян Петканчин, който е един от първите, включили се активно в създаването и развитието на Математическия институт на БАН. „Вярвам, че примерът на акад. Петканчин, как в утвърден раздел от науката се създава оригиналната българска математическа школа, е достоен за подражание и в настоящето. Математическите знания са приложими във всички области на човешката дейност, а усърдните занимания с нея гарантирано водят до успех”, добави държавният глава.
По случай празника на Природо-математическата гимназия областният управител Минко Ангелов връчи на ръководството на учебното заведение Почетния плакет на Областна администрация и поздравителен адрес.

Светлана Николова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.