Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Пътната обстановка в област Хасково през 2017 по-спокойна от 2016

103 са тежките пътно-транспортни произшествия, станали на територията на област Хасково за първите 6 месеца на годината. При тези инциденти е загинал един човек, а 119 са ранени. За сравнение: за същия период на миналата година тежките катастрофи са били 134, убитите са били 10, а ранените- 172. Тези данни изнесе началникът на КАТ Хасково Иван Росоков по време на заседанието на Областната комисия по пътна безопасност. „Проблемите за пътната безопасност засягат всеки от нас ежедневно, а с оглед на настъпващия ваканционен период, мерките за безопасно движение трябва да станат още по-строги.“ Това заяви в началото на заседанието новият председател на комисията- заместник областният управител д-р Стефка Здравкова. „Освен стандартните мерки за обезопасяване на пътни участъци, маркировки, поддръжка на пътища и т.н., инициативите за обучение на млади шофьори и популяризиране на пътната безопасност сред деца и младежи, също са изключително важни и работещи“, подчерта д-р Здравкова. По нейна идея в състава на комисията вече са включени и представители на регионалните медии. "Благодарение на Вас много по-лесно ще научаваме за проблемите в региона и така ще можем да реагираме по-адекватно“, категорична е д-р Здравкова.
Именно от представителите на медиите постъпиха и три много важни сигнала за проблеми в региона: за лошо обезопасяване на строителните работници по време на ремонти по магистралата и за недостатъчно преграждащи мантинели по пътя Хасково – Димитровград, алармира представителят на еТВ в комисията Мария Ламбова. Председателят на СБЖ Хасково Николай Грудев пък за пореден път постави на обсъждане проблема с подходите към ГКПП Капитан Андреево и спирането на ТИР-ове в лявата лента за движение.
По време на заседанието бе приет доклад за мерките за безопасност, предприети от институциите в Хасковска област. Според статистиката на КАТ Хасково в региона тежки катастрофи стават най-често между 10 и 16 часа в дните понеделник, петък и неделя. Най-честата причина за тежките катастрофи е високата скорост, а засиленият контрол по пътищата е довел до констатирането на 500 нарушения повече спрямо миналата година. 
От областният комитет на БЧК съобщиха, че от началото на годината до сега са проведени 50 курса за обучение на 700 кандидат-шофьори. Оказване на първа долекарска помощ на бъдещите водачи и открити уроци по пътна безопасност на учениците са основните насочи, в които работят членовете на БЧК и доброволците към тях. 
ОПУ Хасково отчете, че вече е завършено изкъпването на АМ“Марица“, че сега се работи по второкласните пътища, правят се маркировки, чистят се канавки и крайпътни участъци. В процес на подмяна са стари и повредени пътни знаци.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.