Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Пътно-транспортната обстановка в Област Хасково се подобрява. В сравнение с миналата година на територията на региона има по-малко произшествия с по-малко ранени, но за съжаление броят на убитите е същият.

Това отчете по време на заседанието на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата директорът на ОД на МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков. По данни на КАТ Хасково от началото на година до края на август в Област Хасково са станали общо 800 ПТП, със 79 по-малко в сравнение със същия период на 2015г. От всички катастрофи 190 са с пострадали хора. Загиналите са 16, а ранените – 245. Най-често тежки катастрофи стават в петък, събота и неделя. Произшествията с пострадали хора се случват между 10 и 21 часа.
Превенция – това е основната идея, около която се обединиха членовете на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата. Те споделиха помежду си добри практики и набелязаха още идеи за намаляване броя на пътните инциденти. Общините Димитровград, Хасково, Минерални бани са сред пионерите в поставянето на сигнални светещи табели край пешеходните пътеки. Според данните, изнесени от комисар Цанков, от поставянето на първите светещи табели в Димитровград преди 3 години до сега, броят на произшествията с пешеходци рязко е намалял. Видео-наблюдението е другият ключов елемент за пресичане на нарушенията на закона за движение по пътищата. Доказано е, че където има реално работещо видео-наблюдение, престъпността пада с 30-40 %, отчетоха от ОД на МВР Хасково. Димитровград вече изгради наблюдение на входно-изходните артерии и всички възлови кръстовища, в Харманли и Любимец има отделни точки, в Хасково се работи по изграждане на системата, отчетоха представителите на съответните общини. Изводът е, че и сериозните инвестиции в сигурността, и на пръв поглед дребните превантивни дейности дадат резултати, обобщи председателят на комисията зам.-областният управител на Хасково Валентин Ангелов. Подготовка на пътната мрежа за зимните условия, подмяна на пътната сигнализация, където е необходимо, и освежаване на маркировката- това са част от дейностите, които общините могат да направят без много средства, препоръча комисар Цанков и припомни, че още от сега трябва да се организират дейностите по почистване и поддръжка на пътищата през зимата. Валентин Ангелов призова за повече работа с децата в училищата и за обединяване на всички институции, НПО и медии с основна цел- опазване живота и здравето на участниците в пътното движение.
По повод Европейския ден без загинали на пътя – 21 септември, Областна администрация Хасково ще си партнира с МВР и ще публикува на страницата си ежечасни информации за хода на операция EDWARD и ще съобщава за броя на ПТП в страната и в региона.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.