Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Спрени са помпени станции 1 и 2 в Хасково

Със заповеди на РЗИ Хасково днес временно е спряна експлоатацията на тръбните кладенци от помпените станции 1 и 2 в Хасково. Мярката е предприета, след като на 18.4.2017 г. Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МРРБ и МОСВ препотвърди препоръката си жителите на Хасково да не ползват водата за питейни цели – пиене и готвене. Информацията за спиране водоподаването от тези станции бе съобщена на пресконференция днес в Областна администрация Хасково, на която областният управител Минко Ангелов обобщи предприетите до момента мерки относно проблема с установеното несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в част от кладенците на Хасково.

„На 18 април са взети 22 проби от 6 помпени станции /извън компрометираните Хасково 1 и Градска градина, наричани помпени станции 1 и 2/ и 16 от краен потребител. 2 от тях са показали отклонения от нормата по показател естествен уран, като става въпрос за помпена станция „Узунджово 2“. При норма от 0.03 mg/L, те са отчели 0.04 и 0.05 mg/L“, съобщи пред журналисти директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова. Тя обаче поясни, че тези 2 проби ще бъдат проконтролирани. Всички пробовземания от 22-та източника са занесени за пълно изследване, включително и за обща алфа активност, в Националния център по радиобиология и радиационна защита в София.

Г-н Ангелов информира, че предприетите мерки от Междуведомствената комисия са за изясняване на източника на замърсяването на водата. Ще се търси и дългосрочно решаване на проблема с пречиствателни станции, ако се окаже, че той е трудноразрешим. Продължава мониторингът на водоизточниците в Хасково. За всяка предприета мярка населението ще бъде уведомявано своевременно.

Снимките са предоставени любезно от Haskovo.net

Светлана Николова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.