Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Делата на Левски и Ботев винаги ще бъдат пример за всички българи

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в официалната церемония по откриването на уникален паметник в с.Спахиево, община Минерални бани. Това е първият общ паметник на Васил Левски и Христо Ботев в България. 
Уникалният монумент е във формата на разтворена книга, в която са вградени мраморните барелефи на Левски и Ботев. Идеята за паметника е на Христина Хубенова от Спахиево, която е основен дарител и двигател на патриотичната мисия. 
Кметът на Минерални бани откри паметника и заяви: “Изключително съм развълнуван и горд, че тази родолюбива идея е осъществена по инициатива на хората в село Спахиево, в нашата община Минерални бани“. Той заяви, че днес на практика осъществяваме мечтата на Левски за това, че всички заедно: българи, турци , арменци и други етноси живеем заедно и в мир.
„Този паметник е символ на обединена България, на чистата и свята република, за която Левски мечтаеше и в чието съществуване Ботев вярваше. Тези национални герои винаги ще бъдат пример за поколения българи, тяхното дело трябва да бъде не само увековечено, но и продължено“, заяви в словото си Областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
В официалната церемония участваха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, кметът на Хасково Добри Беливанов, много дарители, предприемачи, членове на Ротари клуб Хасково, гости и местни жители.
Паметникът бе открит с водосвет, а днешният 31 юли се превърна в празник за всички жители и гости на Спахиево. Това не е първият мемориал, който обединява спахиевци. Преди години тук е открит паметник на загиналите местни мъже във войните 1913- 1945 година.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.