Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Националните герои ни показаха как се умира за свободата! Наш дълг е да покажем как се работи за Родината!

Областна администрация Хасково организира тържествена заря-проверка в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В тържествената церемония участваха военни блокове от формирование 52 740 и ученически блокове от ГПЧЕ ”Проф.д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад.Боян Петканчин”. 
Официални гости на зарята бяха Областният управител на Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областните управител д-р Стефка Здравкова и Ангел Божинов, заместник- кметът на община Хасково Милена Трендафилова. 
„Честването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Родината е единствената, непроменена традиция в свободна България. Всяко героично дело, гледано от висотата на времето, се вижда по-ясно. 141 години след гибелта на Христо Ботев, ние с Вас много по-отчетливо виждаме колко сила, мъжество и безпримерно себеотдаване се изисква, за да напуснеш дома си, за да жертваш младостта си и да поведеш своите другари към сигурната смърт по пътя на свободата”- заяви в словото си Областният управител на Хасково. В обръщението си към присъстващите Станислав Дечев подчерта:”Знам, че винаги на 2 юни патриотичните чувства избуяват, а историята припомня най-драматичните сцени от нашето минало. Но всяка година на тази дата се случва и нещо друго. Ние усещаме тишината, надвиснала над неизвестните гробове на героите и разбираме истинската цена на саможертвата. Тази цена се нарича- свобода! Казват, че Родината може да загине тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Аз знам, че България е в сърцето на всеки от нас! Аз вярвам, че Отечеството няма да загине, защото ние и поколенията след нас няма да забравим! Националните герои ни показаха как се умира за свободата! Днес нашият дълг е да покажем на идващите поколения как се работи за Родината! Да живее България!” 
Към военните, гражданите и учениците се обърна в словото си и председателят на Общинския съвет Таня Захариева. 
Тържествената заря –проверка бе приета от подполковник Николай Александров – началник на гарнизон Хасково. Командир на зарята бе майор Пламен Кирилов – заместник-командир на военно формирование 52 740.
По време на церемонията бяха положени венци на почит и признание пред героизма на националните герои и по повод 90 години от построяването на паметника на Незнайния войн на площад свобода. Честването на Деня на Ботев завърши с илюминации и картечни откоси.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.