Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Цяла нощ противопожарните екипи от огнеборци и горски служители остават да контролират района на огромния пожар в Сакар.

В това се увери лично Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Периметър от 50 хиляди декара между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово вече е изпепелен. Унищожени са гори, храсти, пасища, бадемови насаждения и лозя. С обединените усилия на пожарникари, полицаи, горски служители, военнослужещи и доброволци огънят не бе допуснат да влезе в населените места. Пряката опасност за село Изворово също вече отмина. Над 200 човека вече второ денонощие работят на терена на пожара. През деня в гасенето се включи хеликоптер МИ 17 от авиобаза Крумово и високопроходима верижна техника от Мини Марица Изток. Щетите, нанесени от стихията все още не са изчислени. Не са сметнати и разходите, направени от институциите за овладяване на пожара, както и загубите на стопаните. Разследват се причините за унищожителния пожар. За сега е ясно, че едно от местата, от където тръгна огънят, е фотоволтаичен парк до село Оряхово. Заради вероятно късо съединение там са се запалили сухи треви и стихията се разрастна, обхващайки огромни площи от землището на Оряхово и Изворово. Друга вероятна причина на избухването на пожара е разчистването на пасища. Полицията продължава работа по изясняване на причините и задържане на подпалвачите.
Другото горещо място в област Хасково днес бе село Младиново, община Свиленград. Там огънят унищожи 1000 декара растителност и широколистна гора само за няколко часа след обяд. Този пожар вече е овладян. Дежурствата и там продължават. 
За цялата област Хасково за утре остава в сила червен код за екстремна опасност от пожари. Областният управител на Хасково призовава всички да бъдат изключително внимателни и да не допускат с небрежните си действия запалвания и пожари.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.