Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

В Хасково почетоха Международния ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки

33 са трудовите злополуки през 2016 г. в област Хасково, по данни на ТП на НОИ. Статистиката показва, че 2 от  тях са завършили с летален изход. Една трудова злополука е довела до инвалидност. В сравнение с 2015 г., когато общия брой на трудовите злополуки е бил 52, е налице тенденция към намаляване с 19 броя. Намалял е броят на злополуките, довели до инвалидност, като през 2015-а те са били две.

Тази информация бе представена днес от Дирекция „Инспекция по труда“Хасково, на заседание на Областния съвет по условия на труд. То бе председателствано от зам. областния управител Росен Кузев. Докладът на инспекцията включваше отчет за дейността й през изминалата година. Стана ясно, че са извършени общо 1484 проверки по спазване на трудовото законодателство в  предприятия, развиващи всички икономическите дейности на територията на област Хасково.

Проблем в сектора „Строителство“ продължава да бъде неефективното обезопасяване или липсата на такова на строителните обекти, както и на скелетата, на които се работи. Не се обезопасяват конструктивните отвори в сградите, пише в доклада. За анализирания период в някои предприятия от икономическия бранш „Производство на облекло“ се наблюдава негативна тенденция на връщане към порочната практика да се наемат работници и служители на непълно работно време, а де факто да работят по 8 часа, сочат в отчета си от инспекцията. Работа без трудови договори е констатирана и при сектора „Растениевъдство и животновъдство“.

Като цяло през 2016 г. на територията на област Хасково се наблюдава тенденция към намаляване на нарушенията по забавено плащане на основните трудови възнаграждения на работещите. Следствие на осъществения контрол са решени проблеми, касаещи режима на работното време, почивките и отпуските, нормите на извънреден труд и др.

След заседанието на Областния съвет по условия на труд бе почетен 28 април- Световния ден за безопасност на труда и международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки. Бяха поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в област Хасково.

Светлана Николова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.